Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem---> a kto ich nie lubi, miękkie, lekko "maślane" i w dodatku z ulubionym dżemem czy powidłem---->mmmmm pycha, mogłabym je jeść kilogramami, najlepiej kilka na raz i do tego pyszna kawka z mlekiem roślinnym---> taki trochę comfort food na słodką zachciewajkę :) Ja akurat jestem słodyczowym potworkiem i uwielbiam, wszystko co słodkie. Oczywiście staram się unikać jak tylko mogę słodyczy ze sklepu, bo zazwyczaj są one napakowane konserwantami i spulchniaczami, ale za to domowymi i roślinnymi słodkościami nie pogardzę--->dzień bez czegoś słodkiego, jest dla mnie dniem straconym--> oczywiście wybieracje zdrowe "cukry"-->ksylitol, stewię, daktyle, banany, ewentualnie cukier trzcinowy. Te ciasteczka zajmują dłuższą chwilę, aby je przygotować i potem "skleić", ale gwarantuję, że warto "popaprać się" w kuchni i cieszyć się super wypiekiem. Zapraszam do przepisu poniżej :)


Ciasteczka z dżemem

400g mąki pszennej ( ja dodałam 350g pszennej i 50 g mąki razowej)
szczypta soli
140g oleju kokosowego (zimnego)
50g masła wegańskiego (zimne)
2 łyżeczki wanilii
4-5 łyżek cukru drobnego/ zmielonego ksylitolu na pył
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany roślinnej (ja dodałam owsianej)
+ulubiony dżem- najlepiej 100% owoców i żeby był gęsty
+cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać wanilię, szczyptę soli, cukier lub zmielony ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość lekko przemieszać, dodać zimne masło oraz olej kokosowy (można użyć wyłącznie oleju kokosowego lub tylko masła, zamiast miksu tłuszczów). Rozpocząć siekanie, tak aby cały olej i masło miało postać malutkich grudek i całość zaczęła się powoli łączyć. Kiedy składniki już będą miały bardzo sypką konsystencję, dolać powoli śmietankę, zacząć zagniatać ciasto (ilość śmietanki dozować powoli). Gotowe ciasto chwilkę wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do schłodzenia, do lodówki na ok 30 minut. Po upływie czasu przygotowujemy sobie foremkę do wykrawania ciasteczek oraz coś byśmy mogli wykroić dziurkę w środku. Ciasto wyciagnąć z lodówki, rozpoczać wałkowanie oraz wycinanie ciasteczek. Część wykroiłam z otworem, a część bez. Przekładać je na przygotowaną blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), włożyć do rozgrzanego piekarnika (180*) i piec do zrumienienia ok 10-15 minut. Przełożyć do przestudzenia. Potem przechodzimy do przekładania dżemem (najlepiej go dobrze rozmieszać w słoiczku) - spodnie ciasteczko bez dziurki i na to dżem a potem krążek z otworem. Przekładać i nadziewać, aż do wykończenia składników. Całość posypać cukrem pudrem.



Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem


Komentarze

  1. Dla takich dobroci warto się zmęczyć lepieniem, te okienka wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przemiły komentarz :) te ciasteczka są warte grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Posypane cukrem pudrem są mega dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dodatek cukru pudru idealnie pasuje :) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz