Ciasto kawowe

Szybko i na temat w tym Nowym Roku- przepyszne ciasto kawowe, które przygotowałam na święta Bożego Narodzenia, tak szybko zniknęło ze stołu, że tylko udało mi się uchwycić jedno zdjęcie do przepisu na blog. Może nie jest rewelacyjnej jakości, ale gwarantuję, że ciasto wyszło MEGA i nie jest wcale takie trudne do wykonania a przy okazji prezentuje się dosyć wytwornie.

 Zapraszam do przepisu poniżej :) Pozdrawiam


 Ciasto kawowe


Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka sojowego

1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy

1 łyżka octu jabłkowego

około 1 szklanka ksylitolu

1/3 szklanki oleju np. rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

Masa: 1 opakowanie wegańskiego serka typu mascarpone (użyłam marki Schlagcreme)

około 1/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy

cukier puder (użyłam z cukru brązowego)

wanilia

szczypta soli

+ dżem z czarnej porzeczki

1 opakowanie ciasteczek Oreo

orzechy pekan do ozdoby



Ciasto: Mleko sojowe wymieszaj z octem i odstaw na 15 minut, by się ścięło. Mąkę przesiej z sodą, proszkiem i solą, dodaj cukier, przemieszaj. Wlewaj powoli ścięte mleko, dolej zaparzoną (ostudzoną) kawę i olej. Wszystko szybko wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Przelej do foremki (u mnie mała tortownica), przełóż do rozgrzanego piekarnika 180*C i piec około 35-40 minut-najlepiej sprawdź patyczkiem, czy się upiekło. Ostudź. Potem ciasto przekrój na pół, ewentualnie "brzydki" wierzch odetnij.

Serek "mascarpone" przełoż do misy miksera, lekko go przemieszaj, bo może być bardzo twardy. Dodaj stopniowo zaparzoną kawę, cukier puder, zależnie od tego jak bardzo słodką masę preferujesz, wlej wanilię oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj, dodaj więcej kawy, ale uważaj, żeby masa nie wyszła zbyt rzadka. Odstaw w chłodne miejce na chwilkę. 

Spód ciasta przełoż na talerz, nałoż dżem z czarnej porzeczki, na to położ masę "mascarpone", potem pokrusz kilka ciastek oreo na wierzch masy i kolejno nałóż drugi blat ciasta oraz masę i pokrusz jeszcze raz ciastka oreo i garść orzechów pekan. Ciasto przełoż w chłodne miejce, aby stężało. Smacznego :)

Komentarze

  1. Zazwyczaj ciasto jest dodatkiem do kawy, ale w tym przypadku wybieram herbatę :) Mam kawę w postaci ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz