Szybko i na temat w tym Nowym Roku- przepyszne ciasto kawowe, które przygotowałam na święta Bożego Narodzenia, tak szybko zniknęło ze stołu, że tylko udało mi się uchwycić jedno zdjęcie do przepisu na blog. Może nie jest rewelacyjnej jakości, ale gwarantuję, że ciasto wyszło MEGA i nie jest wcale takie trudne do wykonania a przy okazji prezentuje się dosyć wytwornie.
Zapraszam do przepisu poniżej :) Pozdrawiam
Ciasto kawowe
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
1 łyżka octu jabłkowego
około 1 szklanka ksylitolu
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Masa: 1 opakowanie wegańskiego serka typu mascarpone (użyłam marki Schlagcreme)
około 1/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
cukier puder (użyłam z cukru brązowego)
wanilia
szczypta soli
+ dżem z czarnej porzeczki
1 opakowanie ciasteczek Oreo
orzechy pekan do ozdoby
Ciasto: Mleko sojowe wymieszaj z octem i odstaw na 15 minut, by się ścięło. Mąkę przesiej z sodą, proszkiem i solą, dodaj cukier, przemieszaj. Wlewaj powoli ścięte mleko, dolej zaparzoną (ostudzoną) kawę i olej. Wszystko szybko wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Przelej do foremki (u mnie mała tortownica), przełóż do rozgrzanego piekarnika 180*C i piec około 35-40 minut-najlepiej sprawdź patyczkiem, czy się upiekło. Ostudź. Potem ciasto przekrój na pół, ewentualnie "brzydki" wierzch odetnij.
Serek "mascarpone" przełoż do misy miksera, lekko go przemieszaj, bo może być bardzo twardy. Dodaj stopniowo zaparzoną kawę, cukier puder, zależnie od tego jak bardzo słodką masę preferujesz, wlej wanilię oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj, dodaj więcej kawy, ale uważaj, żeby masa nie wyszła zbyt rzadka. Odstaw w chłodne miejce na chwilkę.
Spód ciasta przełoż na talerz, nałoż dżem z czarnej porzeczki, na to położ masę "mascarpone", potem pokrusz kilka ciastek oreo na wierzch masy i kolejno nałóż drugi blat ciasta oraz masę i pokrusz jeszcze raz ciastka oreo i garść orzechów pekan. Ciasto przełoż w chłodne miejce, aby stężało. Smacznego :)
Zazwyczaj ciasto jest dodatkiem do kawy, ale w tym przypadku wybieram herbatę :) Mam kawę w postaci ciasta :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń