Witam. Piękny
mamy dzisiaj dzień, tutaj w Wielkiej Brytanii. Chciałabym udostępnić swój pierwszy
przepis na blogu. Dzieło to powstało z przypadku, mam nadzieję, że będzie
Wam smakowało i wypróbujecie mój przepis- ciasteczka z ciecierzyca i kawą-
bardzo proste →→ ale zarazem smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Płatki typu
cornflakes, owsiane, kawę, podprażone ziarna słonecznika oraz cukier kokosowy
blendujemy na drobniejsze kawałki, dodajemy proszek, siemię lniane,szczyptę
soli, odstawiamy w misce .Osobno blendujemy ugotowaną ciecierzycę z
rozpuszczonym olejem, wanilią oraz mlekiem/wodą do całkowitego połączenia
składników. Wsypujemy sypkie składniki do mokrych i mieszamy do uzyskania
kleistej masy (jeśli jest zbyt sucha dodaj więcej mleka, natomiast gdyby masa
była zbyt klejąca dosyp więcej płatków). Wsyp posiekane orzechy oraz dropsy
czekoladowe, wymieszaj. Uformuj kulki i spłaszcz na blaszce do pieczenia. Piec
w rozgrzanym piekarniku (180 C) do zrumienienia.
Ciasteczka ciecierzycowo-kawowe
Składniki: pół szklanki płatków typu
cornflakes
pół szklanki płatków owsianych
błyskawicznych
1,5 łyżki kawy mielonej (sypkiej)
¼ szklanki ziaren słonecznika
(podprażonych)
140g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60g oleju kokosowego
3-4 łyżki mleka/wody ( dla konsystencji)
pół łyżki mielonego lnu
szczypta soli
pół szklanki cukru kokosowego( można dodać
więcej)
kilka kropel aromatu waniliowego
+dodatkowo- większa garść orzechów np. włoskich (posiekane)
oraz tyle samo dropsów czekoladowych (wegańskich)

:)
OdpowiedzUsuń