Witam. Piękny
mamy dzisiaj dzień, tutaj w Wielkiej Brytanii. Chciałabym udostępnić swój pierwszy
przepis na blogu. Dzieło to powstało z przypadku, mam nadzieję, że będzie
Wam smakowało i wypróbujecie mój przepis- ciasteczka z ciecierzyca i kawą-
bardzo proste →→ ale zarazem smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Ciasteczka ciecierzycowo-kawowe
Składniki: pół szklanki płatków typu
cornflakes
pół szklanki płatków owsianych
błyskawicznych
1,5 łyżki kawy mielonej (sypkiej)
¼ szklanki ziaren słonecznika
(podprażonych)
140g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60g oleju kokosowego
3-4 łyżki mleka/wody ( dla konsystencji)
pół łyżki mielonego lnu
szczypta soli
pół szklanki cukru kokosowego( można dodać
więcej)
kilka kropel aromatu waniliowego
+dodatkowo- większa garść orzechów np. włoskich (posiekane)
oraz tyle samo dropsów czekoladowych (wegańskich)
Płatki typu
cornflakes, owsiane, kawę, podprażone ziarna słonecznika oraz cukier kokosowy
blendujemy na drobniejsze kawałki, dodajemy proszek, siemię lniane,szczyptę
soli, odstawiamy w misce .Osobno blendujemy ugotowaną ciecierzycę z
rozpuszczonym olejem, wanilią oraz mlekiem/wodą do całkowitego połączenia
składników. Wsypujemy sypkie składniki do mokrych i mieszamy do uzyskania
kleistej masy (jeśli jest zbyt sucha dodaj więcej mleka, natomiast gdyby masa
była zbyt klejąca dosyp więcej płatków). Wsyp posiekane orzechy oraz dropsy
czekoladowe, wymieszaj. Uformuj kulki i spłaszcz na blaszce do pieczenia. Piec
w rozgrzanym piekarniku (180 C) do zrumienienia.
:)
OdpowiedzUsuń