Proste ciasteczka ciecierzycowo-kawowe

Witam. Piękny mamy dzisiaj dzień, tutaj w Wielkiej Brytanii. Chciałabym udostępnić swój pierwszy przepis na blogu. Dzieło to powstało z przypadku, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało i wypróbujecie mój przepis- ciasteczka z ciecierzyca i kawą- bardzo proste →→ ale zarazem smaczne i łatwe w przygotowaniu.




Ciasteczka ciecierzycowo-kawowe
Składniki: pół szklanki płatków typu cornflakes
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1,5 łyżki kawy mielonej (sypkiej)
¼ szklanki ziaren słonecznika (podprażonych)
140g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60g oleju kokosowego
3-4 łyżki mleka/wody ( dla konsystencji)
pół łyżki mielonego lnu
szczypta soli
pół szklanki cukru kokosowego( można dodać więcej)
kilka kropel aromatu waniliowego
+dodatkowo- większa garść orzechów np. włoskich (posiekane) oraz tyle samo dropsów czekoladowych (wegańskich)



Płatki typu cornflakes, owsiane, kawę, podprażone ziarna słonecznika oraz cukier kokosowy blendujemy na drobniejsze kawałki, dodajemy proszek, siemię lniane,szczyptę soli, odstawiamy w misce .Osobno blendujemy ugotowaną ciecierzycę z rozpuszczonym olejem, wanilią oraz mlekiem/wodą do całkowitego połączenia składników. Wsypujemy sypkie składniki do mokrych i mieszamy do uzyskania kleistej masy (jeśli jest zbyt sucha dodaj więcej mleka, natomiast gdyby masa była zbyt klejąca dosyp więcej płatków). Wsyp posiekane orzechy oraz dropsy czekoladowe, wymieszaj. Uformuj kulki i spłaszcz na blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 C) do zrumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz