Wiele osób mogłoby się zdziwić, że połączenie białej fasoli i kaszy jaglanej może być takie smaczne. Dodatek aromatu waniliowego oraz odpowiednie dosłodzenie powoduje, że ten krem z powodzeniem sprawdzi się jako "smarowidło" do chleba czy nadzienie do naleśników. Myślę,że warto jest kombinować z różnymi połączeniami, ponieważ może nam wyjść coś naprawdę pysznego. Polecam wypróbować ten przepis oraz zachęcam do eksperymentów w Waszej kuchni.
Krem fasolowo-jaglany (z nuta wanilii):
ok 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
puszka fasoli białej (przepłukanej)
2 razy tyle mleka co ilość kaszy
4 łyżki oleju kokosowego(rozpuszczonego)
szczypta soli
ok 3-4 łyżki mleka (dla konsystencji)
aromat waniliowy
1.5 łyżki mąki kokosowej
5-6 łyżek ksylitolu/syropu klonowego
+2 garści posiekanych orzechów laskowych
Kaszę jaglaną podprażyć w garnuszku(uważać by się nie przypaliła), przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka i zalać mlekiem, przykryć pokrywka i gotować pod przykryciem(nie mieszać). Gotować aż do wchłonięcia mleka, odstawić by lekko przestygła.
Do misy blendera przełożyć opłukaną fasolę, ugotowana kaszę, olej kokosowy,aromat,mąkę kokosową,ksylitol,szczyptę soli,dodać odrobinę mleka. Zblendować, dodać ewentualnie więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Wmieszać posiekane orzechy i przełożyć krem do słoiczka,schłodzić. Podawać z naleśnikami, goframi czy z owsianką.
Krem fasolowo-jaglany (z nuta wanilii):
ok 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
puszka fasoli białej (przepłukanej)
2 razy tyle mleka co ilość kaszy
4 łyżki oleju kokosowego(rozpuszczonego)
szczypta soli
ok 3-4 łyżki mleka (dla konsystencji)
aromat waniliowy
1.5 łyżki mąki kokosowej
5-6 łyżek ksylitolu/syropu klonowego
+2 garści posiekanych orzechów laskowych
Kaszę jaglaną podprażyć w garnuszku(uważać by się nie przypaliła), przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka i zalać mlekiem, przykryć pokrywka i gotować pod przykryciem(nie mieszać). Gotować aż do wchłonięcia mleka, odstawić by lekko przestygła.
Do misy blendera przełożyć opłukaną fasolę, ugotowana kaszę, olej kokosowy,aromat,mąkę kokosową,ksylitol,szczyptę soli,dodać odrobinę mleka. Zblendować, dodać ewentualnie więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Wmieszać posiekane orzechy i przełożyć krem do słoiczka,schłodzić. Podawać z naleśnikami, goframi czy z owsianką.
Komentarze
Prześlij komentarz