Kwadraty z masą nerkowcowo-jaglaną

Pomysł na te kwadraty "wpadł" do mojej głowy niespodziewanie, zawsze lubiłam połączenie dżemu ze słodkim kremem, więc stwierdziłam, że spróbuję to jakoś połączyć. Moim ostatnim odkryciem jest domowy dżem z nasionami chia, jest dużo prostszy niż ten tradycyjny a jeśli nie przeszkadzają nam drobinki nasion jest idealny. Przede wszystkim jest zdrowszy niż dżemy sklepowe, ponieważ dodajemy tyle "słodzidła" ile Nam pasuje oraz kontrolujemy ilość owoców, nie dodajemy substancji żelujących, a Naszym zagęstnikiem są te małe ale jakże pożyteczne nasionka :). Masa jest również bardzo prosta, wystarczy przygotowane składniki przełożyć do blendera i wszystko jest gotowe. Najlepiej smakują schłodzone, kiedy wszystkie składniki razem sobie "poleżakują". Zapraszam do wypróbowania.


Kwadraty z masą nerkowcowo-jaglaną (forma 28x20)
Spód:100g płatków owsianych błyskawicznych
40g oleju kokosowego(rozpuszczonego)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 łyżki syropu klonowego
4 łyżki mąki migdałowej

Masa:50g suchej kaszy jaglanej+2 razy tyle mleka roślinnego co kaszy
130g daktyli (namoczyć we wrzątku)
45g oleju kokosowego rafinowanego (rozpuszczonego)
120g nerkowców (namoczonych przez kilka h)
spora łyżka wanilii
szczypta soli
5 łyżek syropu klonowego
5-6 łyżek mleka (dla konsystencji)

Dżem:2 szklanki owoców mrożonych+2 łyżki ksylitolu+2-3 łyżki nasion chia+pół łyżki soku z cytryny
+ dowolna polewa czekoladowa/rozpuszczona czekolada gorzka/mleczna wegańska

Spód-płatki owsiane zblendować na drobno, dodać mąkę migdałową, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dolać rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy. Ewentualnie gdyby masa była zbyt sucha dolać odrobinę mleka. Masą wyłożyć foremkę i włożyć do rozgrzanego piekarnika(180*) piec do zrumienienia ok 10 min. Ostudzić.
Dżem-międzyczasie kiedy przygotowujemy ciasto, przełożyć owoce do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i gotować aż owoce się rozpadną, ściągnąć z palnika i dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić by masa zgęstniała. Powstałą masę wykładamy na upieczony spód i  podpiec ok 10 min (180*). Ostudzić całkowicie na blacie kuchennym.
Masa-suchą kaszę podprażyć w garnku(do czasu lekko orzechowego zapachu), sparzyć ją wrzącą woda, przełożyć z powrotem do garnka i zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem aż wchłonie płyn, zestawić z palnika i pozwolić by chwilkę odpoczęła. Do misy blendera przekładamy odsączone nerkowce oraz daktyle, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, wlać rozpuszczony olej kokosowy, dodać sól, syrop klonowy, wanilię, mleko(dodawać stopniowo). Masę zblendować, ewentualnie dosłodzić. Przełożyć na wystudzony spód z dżemem, przestygnięte ciasto ozdobić polewą czekoladową i przełożyć by schłodziła się w lodówce. Smacznego !!!






Komentarze