Śniadaniowe gofry

Gofry-kto nie lubi tych słodkich i chrupiących wafli. W ogromnych ilościach podjadane nad morzem z ogromem bitej śmietany i innymi dodatkami. Ja przygotowałam zdrowszą wersję- np. na śniadanie. Z tego przepisu powstało 3 sztuki, ale równie dobrze można podwoić porcję by cieszyć się większą ilością, są również dobrą opcją do zamrożenia i wykorzystania innym razem. Polecam z różnymi dodatkami roślinnymi- w moim przypadku- dżem z nasionami chia, jogurtem roślinnym oraz z masłem orzechowym. Pycha !!!


Śniadaniowe gofry(3 sztuki):
1/2 szkl mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
1/4 szkl mąki migdałowej
pół łyżeczki mielonego lnu+ 2 łyżki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu jabłkowego
2.5 łyżki cukru kokosowego
łyżka sproszkowanych owoców Acai (można pominąć lub zamienić na kakao)
ok 3/4 szkl mleka roślinnego
odrobina aromatu waniliowego
+dodatki- dżem malinowy domowy z chia, jogurt roślinny, dowolne owoce

Zalewamy mielony len ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by mieszanina zgęstniała. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy mąkę migdałową, cukier, wanilię, proszek z owoców Acai (lub kakao)oraz dolewamy ocet. Mleko rozmieszać z przygotowaną papką z lnu i dodać do składników suchych, wymieszać. Sprawdzić konsystencję (ma być dosyć gęste) jeśli masa jest zbyt zbita dodać odrobinę mleka, a jeśli zbyt wodnista dodać mąki. Odstawić całość na 10 min by masa odpoczęła. Rozgrzać gofrownicę i spryskać ją olejem. Nałożyć masę, zamknąć i oczekiwać na swoje gofry, czas zależy od mocy sprzętu, ale można delikatnie sprawdzać czy gofry są już dopieczone. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dżem malinowy z chia- Świeże lub mrożone maliny umieścić w garnuszku, dodać pół łyżki soku z cytryny i dowolną ilość słodzidła, gotować aż owoce się rozpadną.Wyłączyć palnik i dodać nasiona chia (ok 3 łyżki na 250g owoców) lub w zależności jaką gęstość dżemu chcemy uzyskać. Podawać z goframi czy owsianką.







Komentarze