Zapiekany makaron w sosie z nerkowców

Jeśli ktoś kiedykolwiek by mnie zapytał czy wiesz, że można zrobić śmietankę np. z orzechów nerkowca to bym go wyśmiała :) Odkąd próbuję nowych roślinnych smaków, odkrywam coraz to nowsze "perełki" jedzeniowe. Ktoś by się mógł ze mnie śmiać, że Ameryki nie odkryłam, ale uznaję, że śmietanka z nerkowców jest MEGA pyszna i polecam ją każdemu kto jest jeszcze nie bardzo przekonany do kuchni wegańskiej. Odkrywam powoli nieznane, ale coraz lepiej mi to idzie. Polecam eksperymentować a przede wszystkim się nie bać, bo tyle ciekawych potraw można stworzyć z tak prostych produktów, które daje nam Matka Ziemia.



Zapiekany makaron w sosie z nerkowców(2-3 porcje)
1 mała cebula
ok 250g pieczarek( ja użyłam mixu kurek i pieczarek)
garść szpinaku lub jarmużu
pół szklanki groszku mrożonego
 4-5szt suszonych pomidorów
 2 łyżki oleju
ulubiony makaron(ja użyłam penne)
Śmietanka- 100g nerkowców (namoczyć we wrzątku kilka godzin)
2 łyżki soku z cytryny
woda/mleko do konsystencji
odrobina pieprzu
1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
+sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Dodać obrane, oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć aż woda z nich odparuje. Dodać pokrojone pomidory oraz groszek, wymieszać, lekko posolić. W tym samym czasie ugotować ulubiony makaron według przepisu na opakowaniu. Do kielicha blendera wrzucić namoczone nerkowce, dolać tyle wody/mleka (ok 1,5cm ponad ilość orzechów), dorzucić odrobinę soli, pieprzu, dolać sok z cytryny oraz płatki drożdżowe, zblendować. Masę przelać na patelnię z warzywami, przemieszać i gotować na wolnym ogniu(uważać by nie przypalić), dodać jarmuż/szpinak oraz przyprawy. Ewentualnie gdyby sos się zbytnio zredukował dolać więcej mleka( powinien być rzadki, ponieważ całość jeszcze zapieczemy). Do potrawy dodać ugotowany i odsączony makaron, szybko przemieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180*) i zapiekać ok 10-15 min. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam






Komentarze