Ciasteczka z dziurką


Spontanicznie wykonane ciasteczka, kiedyś podobnymi zajadałam się bardzo często. Niestety nie były wegańskie, zawierały jajka i masło. Zdecydowałam się przygotować wersję roślinną, nie było to wcale trudne, postanowiłam też użyć mąki migdałowej. W tym przepisie sprawdza się bardzo dobrze jej użycie a zarazem ciasteczka zyskują ciekawy aromat. Można pójść delikatnie na skróty i wykorzystać kupiony dżem, najlepiej 100% owoców a jeśli macie trochę czasu, warto przygotować prosty super dżem z nasionami chia. Wykorzystajcie różne owoce sezonowe np. maliny,borówki ,ale również późną jesienią dobrze sprawdzi się nadzienie z np. z podgotowanych jabłek z cynamonem



Ciasteczka z dziurką

70g oleju kokosowego (roztopionego)
1/3 szklanki syropu klonowego
1,5 szklanki mąki migdałowej
1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych+dołożyłam jeszcze ok 3 łyżek do masy
3/4 szklanki skrobi z tapioki
szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru kokosowego
łyża aromatu z wanilii
1 łyżka mielonego lnu + 3łyżki letniej wody(nasze "jajko")
+dżem z chia- szklanka dowolnych owoców+łyżeczka soku z cytryny+2 łyżki cukru np. kokosowego lub innego syropu+ 2 łyżki nasion chia

Mąkę migdałową, skrobię z tapioki, mielone orzechy laskowe, szczyptę soli, cukier kokosowy wymieszać razem w misce, dodać proszek do pieczenia oraz wanilię. Roztopić olej kokosowy np. w mikrofali, dodać do niego syrop klonowy i wymieszać. Wlać masę do suchych składników oraz dodać Nasze "jajko" z lnu. Całość zagnieść- jeśli masa będzie zbyt mokra dodać odrobinę mąki migdałowej a jeśli zbyt sucha dolać odrobinkę mleka, by można było uformować ciasteczka i wszystko się pięknie trzymało. 
Do garnuszka przełożyć owoce, dodać sok z cytryny, cukier, zagotować aż owoce się rozpadną i zaczną przypominać dżem, odstawić z kuchenki dodać nasiona chia i odczekać aż wszystko zgęstnieje.
Z ciasta uformować małą kuleczkę, palcem zrobić w środku dziurkę i przełożyć na foremkę do pieczenia (wyścieloną papierem do pieczenia) aż do wyczerpania ciasta. Do każdego ciasteczka nałożyć małą porcję Naszego dżemu z chia i przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180*) i piec do zrumienienia ok 15 min. Smacznego :)




Komentarze