Zdrowsza "Nutella"


"Nutella"- kto nie uwielbia tego słodkiego i orzechowego kremu do smarowania. Niestety nie jest to dobry wybór zwłaszcza dla dzieci, które zawsze ochoczo zajadają się tym smarowidłem. Od zawsze staram się trochę pokombinować z dodatkami do mojego pieczywa. Opcji i wariacji jest naprawdę dużo i zaręczam, że nikt nie wyczuje dodatku fasoli czy ciecierzycy w tym przepisie. Zachęcam do kombinacji i próbowania różnych opcji a zaręczam, że lepsze będzie to dla Naszego zdrowia. Można dodać więcej masła orzechowego, rozpuszczoną wegańską czekoladę mleczną, kokos czy więcej orzechów laskowych.


Zdrowsza "Nutella"

120g daktyli (namoczone przez kilka h)
pół puszki czerwonej fasoli
50g orzechów laskowych(podprażonych i obranych ze skórki)
3 łyżki kakao
szczypta soli
spora łyżka wanilii
ok. 0.5 szklanki mleka roślinnego
łyżeczka masła orzechowego
5 łyżek syropu klonowego


Przygotować wysoką misę blendera, do niej przełożyć namoczone daktyle, przepłukaną fasolę, podprażone orzechy, kakao, sól, wanilię, masło orzechowe, syrop klonowy. Stopniowo dolewać mleko roślinne aż Nasza "Nutella" będzie miała pożądaną konsystencję- można również dodać więcej słodzidła jeśli masa byłaby za mało słodka. Całość przelać do słoiczka i przełożyć do lodówki aby masa lekko zgęstniała. Podawać np. z chlebkiem, owsianką itp.






Komentarze

  1. kocham taką zdrową wersję Nutelli;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja też uwielbiam takie smaki :) co najlepsze można ją przygotować z różnych składników i nikt nie powie, że w środku jest np. fasola czy ciecierzyca

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz