Bułeczki z dynią i orzechami pekan

Wiem, że to jest kolejny przepis z dodatkiem dyni, ale nie mogłam się powstrzymać, by pokombinować znów i stworzyć coś słodkiego. Tym razem postawiłam na bułeczki czy też ślimaczki drożdżowe z dodatkiem pure z dyni. W nadzieniu również wykorzystałam to pomarańczowe warzywo i był to strzał w dziesiątkę :). Idealnie smakuje z ciepłym mlekiem roślinnym czy też z kawą. Można zapakować do pojemnika i wykorzystać, jako przekąska w szkole czy też parku. Perfekcyjnie komponuje się z dodatkiem lukru na wierzchu i to taka wisienka na torcie tych bułeczek. Zapraszam :)


Bułeczki z dynią i orzechami pekan

ciasto: 400g mąki orkiszowej jasnej + 100g mąki razowej
+łyżka mąki+ łyżka cukru (do zaczynu)
1 szklanka mleka roślinnego (podgrzane)
saszetka suszonych drożdży
55g oleju kokosowego (roztopionego)
3 łyżki pure z dyni
4 łyżki ksylitolu
szczypta soli

nadzienie: 70g orzechów pekan
30g orzechów włoskich
3-4 łyżki cukru kokosowego
3-4 łyżki pure z dyni
łyżka wanilii

Przygotować zaczyn- do podgrzanego mleka dodać po łyżce cukru i mąki, dodać drożdże, wszystko wymieszać i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by podrosło (ok 15-20
min). Resztę mąki przesiać, dodać szczyptę soli, ksylitol, wyrośnięty zaczyn, pure z dyni, rozpuszczony olej kokosowy. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką, by odchodziło od rąk. Odstawić by wyrosło na ok 1,5-2 godzin.
Nadzienie- orzechy pekan i włoskie podprażyć na suchej patelni i przełożyć do misy blendera, rozdrobić na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać posiekane orzechy, pure, wanilię, cukier na jednolitą masę. Odstawić.
Ciasto rozwałkować w prostokątny kształt i posmarować równomiernie, cienko masą orzechową. Zwinąć jak roladę od dłuższego końca w gór, lekko dociskając. Pokroić na 3-5 cm kawałki. Przełożyć na foremkę do pieczenia. Posmarować delikatnie mlekiem roślinnym. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 min (180*) do zrumienienia. Po wystudzeniu można polukrować. 



Komentarze