Ciasto z masą a la karmelową

W ten pochmurny oraz brzydki jesienny dzień, potrzebna jest Nam dawka czegoś słodkiego, która chociaż trochę osłodzi tą jesienną pluchę. Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na gotowanie czy pieczenie a związane to jest z przeprowadzką i urządzaniem domu, więc sami zrozumiecie. Chociaż nie mogę się doczekać kiedy wrócę do swoich normalnych kuchennych rewolucji :). Dzisiaj przedstawiam ciasto z przepyszną masą a la karmelową- znikło bardzo szybko z foremki, dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia :). Uwielbiam kiedy to pomysły na coś odkrywczego same przychodzą do głowy oraz jak często jesteśmy zadowoleni z rezultatu jaki osiągniemy. Zapraszam do wypróbowania i dzielenia się swoimi pomysłami :)




Ciasto  z masą a la karmelową (28x20)

Spód:100g płatków owsianych (zmielonych)
45g oleju kokosowego (stopionego)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli 
5-6 łyżek mąki migdałowej
ew. 2 łyżki mleka


Masa:1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej+2 razy tyle mleka roślinnego
8 łyżek stałej śmietanki kokosowej 
szczypta soli
łyżka wanilii
1/3 szklanki cukru kokosowego
45g oleju kokosowego
+ ok 50g orzechów włoskich (podprażonych)+ulubiona polewa czekoladowa


* puszka mleczka kokosowego pełnotłustego włożonego na 24h do lodówki


Ciasto-płatki zmielić w blenderze, wymieszać z mąką migdałową, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól, syrop klonowy, proszek do pieczenia. Ugnieść ciasto, ewentualnie gdyby było za suche dodać mleko. Ciasto wyłożyć do foremki i podpiec w piekarniku (180*). Ostudzić.


Międzyczasie przygotować masę karmelową- kaszę jaglaną ugotować na mleku, aż wchłonie płyn ( podprażyć ją przed dodaniem mleka oraz sparzyć wrzątkiem by pozbyć się goryczki). Odstawić by lekko przestygła. Stałą część mleczka kokosowego dodać do garnuszka z cukrem kokosowym, wanilią oraz solą i gotować ok 15-20 min aż masa zgęstnieje ( mieszać, aby masa się nie przypaliła). Odstawić z gazu i dodać stały olej kokosowy, szybko wymieszać trzepaczką, tak by składniki się połączyły. Odstawić by lekko przestygło. Do misy blendera przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną oraz masę karmelową, zblendować na gładko. Całość przelać na upieczony spód, na wierzch powciskać uprażone oraz pokruszone orzechy włoskie i oblać ulubioną polewą czekoladową. Najlepiej smakuje schłodzone.




Komentarze

Prześlij komentarz