Dyniowe ciasteczka z piankami

Dynia- to jesienne warzywo uwielbiam coraz bardziej z sezonu na sezon :) Ten kolor, smak czy tekstura-ubóstwiam pod każdą postacią, można piec, gotować, robić pasty czy ciasta.W dzisiejszym przepisie chciałam jeszcze wykorzystać wegańskie pianki marshmallow, dosyć długo czekałam aż zostaną zweganizowane, ale w końcu się doczekałam i można je też kupić w przystępnej cenie- czyli co więcej ciast i ciasteczek z dodatkiem tego produktu. Zapraszam na mój szybki przepis :)




Dyniowe ciasteczka z piankami 

100g mąki razowej
100g mąki pszennej 
50g mąki ryżowej
3/4 szklanki mąki kasztanowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka lnu+ 3 łyżki letniej wody
100g masła wegańskiego
2 łyżki masła orzechowego
1/4 szkl syropu klonowego
łyżka wanilii
3-4 łyżki pure z dyni
+ garść wegańskich pianek marshmallow
  garść draży czekoladowych
 szczypta soli


Siemię lniane oraz wodę wymieszać w miseczce i odstawić by zgęstniało. Masło, syrop klonowy raz masło orzechowe rozpuścić w garnuszku. Przestudzić, dodać pure z dyni i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać wszystkie rodzaje mąk, proszek do pieczenia, dodać szczyptę soli oraz wanilię. Mokre składniki wlać do suchych i dobrze połączyć. Do ciasta ,wsypać pokrojone na drobniejsze kawałki wegańskie pianki oraz draże czy też posiekaną czekoladę, wymieszać. Z ciasta uformować niewielkie ciasteczka i piec w rozgrzanym piekarniku (180*) ok 15-20 min.





Komentarze