Burak-- niby taki niepozorny a jest skarbnicą witamin i minerałów, można z niego przygotować nie tylko najpopularniejszą polską potrawę --barszcz, ale również współgra bardzo fajnie z innymi dodatkami. Tym razem odrobinkę zaszalałam i przygotowałam dip z dodatkiem buraka, dosyć czosnkowy w smaku, ale idealnie smakuje na toście czy nawet jako dodatek do makaronu. W kolejnym przepisie podzielę się z Wami przepisem na ciasto z dodatkiem buraka-- wyszło przepysznie, ale póki co zapraszam do wypróbowania tego "krejzi" dipu.
Czerwony dip z buraka
1/3 szklanki orzeszków niesolonych
1/4 szklanki pestek słonecznika
2 średnie buraki (pieczone)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki białej fasoli
2 ząbki czosnku
łyżeczka płatków drożdżowych
odrobina wody
chilli, sól, pieprz
Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w 180*C aż będą miękkie. Gdy lekko przestygną obrać ze skóry. Pestki słonecznika oraz orzechy podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Przełożyć do blendera, dodać obrany czosnek, upieczone buraki, fasolę, przyprawy, płatki drożdżowe, sok z cytryny. Zblendować na gładko, ewentualnie dolać odrobinę wody lub oliwy, jak kto woli. Schłodzić. Można podawać jako dip czy też sos do makaronu.
Czerwony dip z buraka
1/3 szklanki orzeszków niesolonych
1/4 szklanki pestek słonecznika
2 średnie buraki (pieczone)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki białej fasoli
2 ząbki czosnku
łyżeczka płatków drożdżowych
odrobina wody
chilli, sól, pieprz
Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w 180*C aż będą miękkie. Gdy lekko przestygną obrać ze skóry. Pestki słonecznika oraz orzechy podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Przełożyć do blendera, dodać obrany czosnek, upieczone buraki, fasolę, przyprawy, płatki drożdżowe, sok z cytryny. Zblendować na gładko, ewentualnie dolać odrobinę wody lub oliwy, jak kto woli. Schłodzić. Można podawać jako dip czy też sos do makaronu.
Komentarze
Prześlij komentarz