Bajgle z mąki migdałowej

Bajgle - dość ciężko dostępne w Polsce pieczywo, które przywędrowało do Europy ze Stanów Zjednoczonych i tam mieszkańcy pochłaniają je "tonami" w porze śniadania czy też lunchu. W Wielkiej Brytanii jest coraz więcej różnych rodzajów tych okrągłych bułeczek- z cynamonem i rodzynakmi, cebulkowe, z sezamem( są nawet wersje już przekrojone na pół, by ułatwić Nam przygotowanie ). Niestety jak to często wygląda skład tych sklepowych nie powala- pełne spulchniaczy i konserwantów. Ja dzisiaj proponuję przepis na zdrowszą i nietypową wersję- z mąką migdałową. Troszkę czasu im trzeba poświęcić, ponieważ po wyrastaniu ciasta, kolejnym etapem jest ich obgotowanie i dopiero potem można je upiec w piekarniku. Może moje wyszły trochę"koślawe", ale dla mnie często nie liczy się wygląd a smak danych wypieków :)Po kilku dniach mogą one lekko stwardnieć, ale wystarczy wrzucić je do tostera i świeże pieczywko jak znalazł. "Rozpalajcie " piekarniki i zachęcam do wypróbowania przepisu :)


Bajgle z mąki migdałowej



1 1/2 szklanki mąki migdałowej
1 1/2 szklanki mleka roślinnego (ciepłego)
2 szklanki mąki pszennej typ 450+ łyżka do zaczynu
1 szklanka mąki razowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka cukru
1 1/2 opakowania drożdży suszonych (opakowanie po 7g)
+ ulubione dodatki jak mak, sezam, słonecznik

+3 litry wody i 2 łyżki cukru
+ 2-3 łyżki mleka do smarowania bajgli

Przepis rozpoczynamy od przygotowania zaczynu na Nasze bajgle- ciepłe mleko roślinne wymieszać z drożdżami, mąką oraz cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić, by podrosło, na około 10 min. Mąkę migdałową wymieszać z przesianą mąką pszenną, razową i ziemniaczaną, dodać sól. Całość przemieszać, dodać wyrośnięty zaczyn i zacząć zagniatać ciasto, po chwili dodać olej (jeśli masa, byłaby zbyt kleista dosyp lekko mąki). Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, potem przełóż go do miski wysypanej lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw by urosło ( 1 godzina). 
Po upływie czasu z wyrośniętego ciasta można rozpocząć formowanie bajgli-moją metodą było odrywanie kawałków ciasta, rolowanie w węższy walec i sklejanie dwóch końcy razem, tworząc okragłego bajgla.
W tym samym czasie zagotowujemy wodę z cukrem. Kiedy zacznie już bulgotać, skręcamy gaz na średni, wrzucamy bajgle na bulkającą wodę i obgotowujemy po ok 1min z każdej strony. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na blaszkę do pieczenia(wyłożoną papierem) i szybko wierzch bułeczek smarujemy mlekiem roślinnym, posypujemy ulubionymi ziarnami. Postępujemy tak z wszystkimi bajglami. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C  przekładamy całość do piekarnika i pieczmy do zrumienienia ok 20-25 minut. Najlepiej smakują z kremowym roślinnym serkiem.

Bajgle z mąki migdałowej


Bajgle z mąki migdałowej

Komentarze