Wegańska Zebra

Ciasto "Zebra" z wyglądu może się wydawać, że jest to trudne ciasto, ponieważ esy- floresy mogą wydawać się ciężkie do odtworzenia i jak je przede wszystkim wykonać.?. Mogę Was zaskoczyć, ale wymieszanie składników jest bardzo szybkie a jedynie przelewanie warstw- raz ciemna, raz jasna może wiązać się z dłuższą chwilką. Wypiek prosty i bardzo smaczny- ja do jasnej masy dodałam masło orzechowe, ale z powodzeniem możecie wymiennie dodać skórkę cytrynową czy pomarańczową lub inny olejek zapachowy. Do popołudniowej kawki jak znalazł a wersja wegańska, okazała się również bardzo prosta i wymaga  jedynie kilku modyfikacji składników ciasta na te roślinne. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, jeśli macie chwilkę czasu w domu. Podzielcie się swoimi wrażeniami  z pieczenia w komentarzach. Zapraszam :)



Wegańska Zebra

1 3/4 szklanki mleka sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki migdałowej
6 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka ksylitolu/ lub cukru
szczypta soli

+ 3 łyżki kakao, 4-5 łyżek mleka
+łyżka masła orzechowego, łyżka wanilii, 3-4 łyżki mleka

Lukier: cukier puder i sok z połówki cytryny



Mleko sojowe wymieszać z octem jabłkowym, odstawić na ok 10 minut by się ścięło. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać szczyptę soli oraz mąkę migdałową i ksylitol. Olej rozpuścić, wymieszać z gotowym już mlekiem. Przelać do suchych składników i szybko wymieszać, by składniki się połączyły. Część masy przelać do drugiej miski, do pierwszej dodać kakao oraz mleko a do drugiej miski - masło orzechowe, wanilię oraz mleko.  Obie masy połączyć z dodanymi składnikami. 
Keksówkę wysmarować wegańskim masłem i zaczynając od środka foremki nałożyć łyżkę ciemnej masy, następnie na kakaową masę nałożyć łyżkę jasnej masy (używając 2 różnych łyżek) i potem na jasną masę, znów wlać ciemną i tak dalej, aż do wykorzystania całości składników. Całość lekko potrząsnąć, aby ciasto równomiernie rozłożyło się w foremce. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (180*C) i piec ok 45-50 min- można sprawdzić wkładając wykałaczkę w ciasto- jeśli będzie sucha to znak, że ciasto jest gotowe a jeśli jest mokra, oblepiona to zostawiamy całość na dodatkowy czas w piekarniku--> ewentualnie gdyby wierzch ciasta się przypiekał zbyt mocno, można położyć folię aluniniową na wierzchołek wypieku. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić ciasto do przestudzenia.

Przygotowwać lukier- wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsty lukier. Polać wystudzone już ciasto. Smacznego :)


Komentarze