Kolejna porcja fasoli :) tym razem w postaci zapiekanki. Można pomyśleć, jak ten strączek może pasować do takiej kompozycji smakowej i że w dodatku, można go zapiec z jabłkiem i pomidorami suszonymi, wielu może pomyśleć brzmi to dziwnie. Jeśli ktoś nie wierzy, radzę zakasać rękawy i namoczyć fasolę :) Proste i łatwe w wykonaniu, wystarczy przełożyć składniki do formy i szybko wymieszać, potem tylko odczekać, aż wszystko się pięknie zrumieni w piekarniku i można wcinać. Pasuje jako dodatek do dań np. kotlecików ale z powodzeniem daje radę nawet jako osobne danie z pajdą świeżego chleba. Zapraszam :)
Fasolowa zapiekanka
2 szklanki ugotowanej wcześniej fasoli Jaś (wcześniej namoczonej przez 12h lub z puszki)
10 sztuk suszonych pomidorów z oleju
1 jabłko
100g małych pieczarek (ja użyłam brązowych)
2-3 garści jarmużu+ 1 łyżka oleju rzepakowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
przyprawy- sól, pieprz, 1-2 liście laurowe, papryka słodka, majeranek
Fasolę ugotować z liściem laurowym, w ostateczności użyć fasoli z puszki, ale smak ugotowanej z liściem jest lepszy. Pomidory pokroić w paski, jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki oczyścić, jeśli mamy tylko duże pieczarki, pokroić je na większe plastry. Szalotki pokroić w półksiężyce, czosnek obrać ze skórki i tylko lekko go zmiażdżyć za pomocą noża, w osobnej miseczce wsypać jarmuż (bez zdrewniałych łodyg) dolać olej i lekko wmaskować go w liście. Do dużej formy na zapiekankę wrzucić przygotowaną fasolę, pokrojone pomidory, jabłko, pieczarki, szalotkę, wymasowany jarmuż, zmiażdżony czosnek, wlać olej z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką. Całą zawartość naczynia wymieszać, tak aby wszystkie składniki były pokryte olejem z pomidorów- ewentualnie dodać więcej oleju. Całość przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180*C) i piec ok 30-40 minut, aż jabłka zmiękną i całość się podpiecze (najlepiej od czasu do czasu, całość przemieszać podczas pieczenia). Można podawać z kromką chleba lub jako dodatek do większego dania. Idealnie komponuje się z hummusem. Smacznego.
Fasolowa zapiekanka
2 szklanki ugotowanej wcześniej fasoli Jaś (wcześniej namoczonej przez 12h lub z puszki)
10 sztuk suszonych pomidorów z oleju
1 jabłko
100g małych pieczarek (ja użyłam brązowych)
2-3 garści jarmużu+ 1 łyżka oleju rzepakowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
przyprawy- sól, pieprz, 1-2 liście laurowe, papryka słodka, majeranek
Fasolę ugotować z liściem laurowym, w ostateczności użyć fasoli z puszki, ale smak ugotowanej z liściem jest lepszy. Pomidory pokroić w paski, jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki oczyścić, jeśli mamy tylko duże pieczarki, pokroić je na większe plastry. Szalotki pokroić w półksiężyce, czosnek obrać ze skórki i tylko lekko go zmiażdżyć za pomocą noża, w osobnej miseczce wsypać jarmuż (bez zdrewniałych łodyg) dolać olej i lekko wmaskować go w liście. Do dużej formy na zapiekankę wrzucić przygotowaną fasolę, pokrojone pomidory, jabłko, pieczarki, szalotkę, wymasowany jarmuż, zmiażdżony czosnek, wlać olej z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką. Całą zawartość naczynia wymieszać, tak aby wszystkie składniki były pokryte olejem z pomidorów- ewentualnie dodać więcej oleju. Całość przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180*C) i piec ok 30-40 minut, aż jabłka zmiękną i całość się podpiecze (najlepiej od czasu do czasu, całość przemieszać podczas pieczenia). Można podawać z kromką chleba lub jako dodatek do większego dania. Idealnie komponuje się z hummusem. Smacznego.
Fasolowa zapiekanka |
Fasolowa zapiekanka |
Komentarze
Prześlij komentarz