Tarta rustykalna z rabarbarem

Rabarbar- cały rok czekam na pojawienie się tego warzywa, żeby wyczarować z niego coś pysznego, kojarzy mi się z wiosną, z majem. Ostatnio nawet przechodziłam obok dużego pola rabarbaru, tutaj w Anglii i obmyśliłam natychmiast plan wypieku :) Zazwyczaj stawiam na kruche ciasto lub biszkopt z dodatkiem tego cierpkiego składnika- wystarczy kilka prostych dodatków i ciasto gotowe do spałaszowania. Jeszcze ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem, nawet z gałką wegańskich lodów obok--mniam-- kto nie lubi lub nie próbował rabarbaru, ten gapa :) Dlatego zachęcam do wyruszenia na zakupy na targ i przytargać z niego rabarbar, by wypróbować moją tartę :) Zapraszam :)




Tarta rustykalna z rabarbarem

ciasto: 1.5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżek lodowatej wody
100g masła roślinnego
2-3 łyżki śmietany sojowej

nadzienie: 4-5 łodyg rabarbaru
2-3 łyżki owoców (np malin, truskawek)
4 łyżki ksylitolu
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny plus skórka otarta z połówki owocu

+cukier puder do posypania


Ciasto- przesiać mąkę do misy lub na blat kuchenny, wsypać cukier puder, szczyptę soli. Dodać masło (najlepiej je pokroić bezpośrednio na mąkę, w cząstki). Palcami lub nożem starać się połączyć masło z mąką, aż całość będzie wyglądała jak lekka kruszonka, dodać lodowatą wodę oraz śmietankę. Szybko zarobić ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30-35 minut.
Nadzienie-rabarbar umyć, osuszyć pokroić w grubsze plastry, dodać resztę owoców (można użyć mrożonych, ale trzeba je rozmrozić i odlać niepotrzebną wodę). Wsypać do całości ksylitol, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz skórkę z niej. Całość przemieszać.

Schłodzone już ciasto rozwałkować najlepiej przy użyciu arkuszu papieru do pieczenia, nałożyć  go na ciasto i wałkować w kształt okręgu. Odkleić papier, nałożyć nadzienie z owoców, zostawiając odstęp od brzegu około 4-5cm. Ciasto nakładać do środka- na owoce najlepiej szpatułką do przewracania np. naleśników. Brzegi można lekko skropić mlekiem roślinnym. Przełożyć tartę do nagrzanego pikarnika (180*) i piec 35-40 minut. Ostudzić oraz wierzch posypać dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego :)


Tarta rustykalna z rabarbarem

Tarta rustykalna z rabarbarem



Komentarze