Wegańskie ruskie

Pierogi ruskie- myślę, że każdy chociaż raz w życiu spróbował tego popularnego polskiego dania. Dla mnie zawsze były na podium potraw, które uwielbiałam zajadać, jak byłam dzieckiem. Tym razem przedstawiam wersję zweganizowaną, niespecjalnie trudną, jedynie trzeba zamienić biały twaróg na tofu naturalne. Warto dodać sporo majeranku, ładnie zeszklić cebulkę np. na maśle roślinnym i dodać coś kwaśnego (octu jabłkowego, ew. cytryny), ponieważ tofu właśnie brakuje tego smaku, by "udawało" w jakimś sensie ser biały z mleka krowiego. Ja osobiście preferuje klejenie i robienie własnoręcznie falbanek na pierogach, wiele osób używa do tego niewielkich maszynek- dla mnie takie trochę koślawe są bardziej urokliwe. No i oczywiście nie może zabraknąć dodatku smażnych pieczarek z cebulką, jako tak zwana okrasa na wierzchu. Mniamm!!! Komu narobiłam smaka?? :) Zapraszam po przepis :)


Wegańskie ruskie

Ciasto: 350g mąki pszennej
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego
ciepła/letnia woda (ile ciasto zabierze)

Farsz: 2-3 mniejsze ziemniaki (ugotowane)
200g tofu naturalnego
łyżeczka majeranku
1 większa cebula
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżeczki octu jabłkowego
papryka słodka
spora ilość pieprzu
sól do smaku

+kilka większych pieczarek (mogą być również kurki), kilka krążków cebuli, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego
+1.5 l wody +sól (do gotowania)



Najlepiej rozpocząć pierogi od farszu - na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, zeszklić na złoto, wsypać łyżeczkę majeranku. Do większej miski dodać ugotowane wcześniej ziemniaki, rozgnieść tłuczkiem, dodać pokruszone tofu naturalne (wcześniej odsączone z nadmiaru płynu), zezłoconą cebulkę, ocet jabłkowy, przyprawy. Całość dobrze wymieszać, masa musi być pieprzna i dosyć słona, by była smaczna i doprawiona po ugotowaniu.
Mąkę na ciasto przesiać do większej miski, dodać szczyptę soli. Zrobić dołeczek i dolać olej oraz delikatnie wlewać ciepłą wodę, w tym samym czasie rozpocząć zarabianie ciasta. Musi być elastyczne i nie może być suche. 
Od całości ciasta odciąć kawałek i rozwałkować niezbyt grubo, resztę ciasta odstawić i przykryć ściereczką, by nie wyschło. Szklanką wyciąć krążki, na każdy kawałek dodać gotowy już farsz i zaklejać jak zwykle pierogi (z falbanką, na prosto lub przy pomocy maszynki). Postąpić tak z resztą ciasta i z farszem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, nie mieszać, grzyby puszczą sok i muszą się zrumienić, dopiero pod koniec dodać sól i pieprz. Międzyczasie zagotować wodę z większą szczyptą soli. Kiedy całość zacznie bulgotać włożyć kilka pierogów ( nie za gęsto) zmniejszyć lekko płomień gazu i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Podebrać gotowe już pierogi łyżką cedzakową i odłożyć na durszlak. Część pierogów można ugotować i podawać od razu z pieczarkami na wierzchu lub zamrozić na później.


Wegańskie ruskie

Wegańskie ruskie



Komentarze