Biszkopt z masą budyniową z orzechami


Troszkę mnie tutaj nie było. Nie żeby jakoś długo, ale chyba nie miałam tak zwanej weny twórczej, mniej gotowałam i piekłam niż zwykle. Coś czuję, że potrzebny mi jest odpoczynek, taki totalny chill out- wyjazd gdzieś daleko, w przepięknie zielone rejony i bez tego codziennego biegu. Dzisiaj krótko i na temat, żeby się nie rozpisywać. Przepis powstał już z miesiąc temu, ale nadal wspominam to ciasto. Jeśli ktoś lubi masę budyniową to polecam z ręką na sercu i jeszcze do tego te orzechy w karmelu na wierzchu, no mniam, aż ślinka cieknie jak sobie pomyślę. Dajcie znać czy Wam też zasmakowało. :)



Biszkopt z masą budyniową z orzechami

Biszkopt: 1 szklanka mleka sojowego+1.5 łyżki octu jabłkowego
1.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki ksylitolu/ cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
pół łyżeczki wanilii
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuścić)

Masa budyniowa: 1 szklanka mleka sojowego waniliowego+ 4 łyżki do rozmieszania mąki
szczypta soli
2-3 łyżki ksylitolu/ lub więcej jeżeli używasz niesłodzonego mleka roślinnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka mąki pszennej (płaskie)
wanilia (jeśli nie używamy mleka waniliowego )
5-6 łyżek stałego oleju kokosowego (takie większe)
szczypta soli

Masa orzechowa: 1 1/4 szklanki orzechów włoskich lub miks z pekanami (podprażone w piekarniku/na patelni)
5-6 łyżek syropu klonowego
3-4 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek śmietanki np. owsianej/kokosowej (stała część z mleka kokosowego)
szczypta soli
+ mocna herbata do skropienia biszkoptu




Ciasto-mleko sojowe wymieszać z octem i odstawić na około 10 min, by się ścięło. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, dodać szczyptę soli. Wsypać  ksylitol/cukier oraz wanilię. Do suchych składników, przelać ścięte mleko z olejem i szybko całość wymieszać, tylko do połącznia składników. Przelać do foremki (użyłam małej prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć do rozgrzanego piekarnika 180* piec do lekkiego zrumienienia, czyli około 25-30 minut. Ostudzić.
Masa budyniowa- mleko sojowe waniliowe przelać do garnka, posłodzić, dodać szczyptę soli, zagotować. Międzyczasie wymieszać mąki z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzić i zblendować ze stałym olejem kokosowym.
Masa orzechowa- orzechy podprażyć na patelni/w piekarniku. Drobniej posiekać. Śmietankę przełożyć do garnka, dodać syrop klonowy oraz olej kokosowy, szczyptę soli. Zagotować, aż masa lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia, by trochę przestygło i dosypać posiekane wcześniej orzechy. 
Z gotowego już biszkoptu ściąć górę, lekko nasączyć mocną herbatą, nałożyć masę budyniową, można odstawić na godzinkę do lodówki. Po tym czasie na wierzch dołożyć masę orzechową lub jeśli się Wam śpieszy można od razu nałożyć masę budyniową i orzechową. Dobrze schłodzić. Smacznego :)

Biszkopt z masą budyniową z orzechami


Biszkopt z masą budyniową z orzechami

Komentarze