Bułeczki serowe z morelami

 Wakacje się skończyły i za oknem można już wyczuć, pierwsze powiewy nadchodzącej jesieni. Co znaczy, że więcej będę siedzieć w kuchni i postaram się publikować częściej posty. Myślę, że każdy bloger próbuje nadrobić czas wakacyjny na odpoczynek i szukanie nowych inspiracji. Trochę zwlekałam z publikacją tego przepisu, ale zawsze było coś innego na głowie. Także dzisiaj przedstawiam Wam kolejną kombinację z użyciem fasoli, tym razem wykorzystałam ten strączek do nadzienia bułeczek a la serem białym, do tego dodatek moreli--> PYCHA. Bardzo smaczne połączenie, idealne drożdżówki do zabrania ze sobą do szkoły czy też na piknik. Serdecznie polecam i zachęcam do pieczenia własnych słodkości :)


Bułeczki serowe z morelami

Ciasto: 240 g ziemniaków (po obraniu)- u mnie 1 batat i 2 ziemniaki

500g mąki pszennej (z czego około 1/2 szklanki razowej)

2-3 łyżki oleju rzepakowego

3-4 łyżki cukru brązowego

szczypta soli

3/4 szklanki mleka roślinnego (ciepłego)

+ 1 łyżka cukru brązowego+1 łyżka mąki+2 łyżeczki drożdży suszonych

Nadzienie: 1 1/2 szklanki fasoli białej (z puszki, ugotowanej)

1 łyżeczka wanilii (spora)

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z kopką)

sok z 1 całej mniejszej cytryny

4 łyżki mleczka kokosowego skondensowanego z puszki (można zamiennie dodać stałą część mleka kokosowego z puszki + dodatkowo więcej słodzidła)

+2 łyżki mleka roślinnego+łyżka syropu klonowego

+2-3 nektarynki/morele

Bułeczki z nadzieniem "serowym"


Obrać i ugotować ziemniaki, wodę odcedzić i ubić je na gładkie puree, przestudzić. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier. Zarobić zaczyn- do ciepłego (nie gorącego mleka) dodać drożdże, cukier i mąkę, szybciutko wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, by podrosło. Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn i rozpoczać wyrabianie ciasta, dolać olej, zagnieść, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni- można to również wykonać za pomocą robota kuchennego z hakiem. Gotowe już ciasto przekładamy do miski i nakrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w spokoju na 1h-1.5 h. 

Międzyczasie robimy nadzienie- możemy wykorzystać fasolę z puszki, należy ją jednak dobrze przepłukać lub własnorecznie ugotować. Także gotową już fasolę przekłądamy do misy blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko, masa powinna być słodka. Morele umyć osuszyć, podzielić na cząstki

Wyrośnięte już ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na mniejsze kawałki formująć kuleczki, które należy lekko rozpłaczyć i zrobić lekkie wgłębienie na środku, nałożyć masę łyżką i wetknąć przygotowane wcześniej morele. Z mleka roślinnego i syropu przygotować emulsję i delikatnie pędzelkiem posmarować boki bułeczek, odstawić na 10-15 minut, aby podrosły. Rozgrzać piekarnik do 180*C i przełożyć bułeczki do piekarnika, piec do zrumienienia około 15-25 minut. Ostudzić i polać lukrem, jeśli chcemy.

Bułeczki z nadzieniem "serowym"

Bułeczki z nadzieniem "serowym"


Komentarze

Prześlij komentarz