Kluski ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym

Kolejny miesiąc za Nami, niestety słoneczne dni mijają, nadeszła jesień. Dni stają się coraz krótsze, dlaczego by nie zapodać sobie czegoś, co poprawić by mogło Nam humor. A ta potrawa jest tego idealnym przykładem, comfort food jak znalazł. Kto nie lubi klusek ziemniaczanych aka klusek śląskich :) Kremowy sos z nerkowców wyśmienicie komponuje się z całością. Można go również wykorzystać do np. kopytek czy też jeśli chcemy z dodatkiem makaronu w lunchboxie.

Przepis jest szybki i łatwy w wykonaniu a gwarantuję, że zasmakuje wielu osobom :)

 

Kluski ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym

Masa ziemniaczana: 600g ziemniaków (po obraniu)

pół łyżeczki soli

mąka ziemniaczana (ile zabierze masa ziemniaczana)

Sos pieczarkowy: pół szklanki nerkowców (namoczonych we wrzątku przez kilka h)

200-250g pieczarek (użyłam brązowych)

1/4 szklanki groszku mrożonego

1 mała cebula

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)

łyżka soku z cytryny

tymianek, sól, pieprz, papryka słodka

2 łyżki oleju rzepakowego

Kluski ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym


Obrane ziemniaki, ugotować, ubić je tłuczkiem na gładkie puree z solą. Masę uklepać, podzielić na 4 części np. nożem. Jedną część wyciągnąć z miski i odstawić na bok. Dodać podobną ilość mąki (stopniowo, by nie dodać za dużo).  Z powrotem przełożyć odłożoną część ziemniaków, dobrze wymieszać całość, ale pamiętajmy, aby masa nie była zbyt twarda. Wszystko zależy od gatunku ziemniaków których użyjemy do tego przepisu, ile mąki będziecie potrzebować.

Międzyczasie namoczone nerkowce, przepłukujemy i wrzucamy do blendera, dolewając wody, trochę wyżej niż linia orzechów. Miksujemy na gładko, jeśli "śmietanka" jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody i ponownie blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilkę smażymy, całość zalewamy przygotowaną "śmietną", dodajemy mrożony groszek, przyprawy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy, aż sos nam zgęstnieje.

W wielkim garnku gotujemy osoloną wodę. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i w środku tworzymy dziurkę, jak w tradycyjnych kluskach śląskich. Postępujemy tak za całością masy. Na bulgoczącą wodę wrzucamy partię klusek, zamieszać i od wypłynięcia gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Przekładamy na cedzak i można już podawać z kremowym sosem pieczarkowym. Smacznego :)

Kluski ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym



Kluski ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym




Komentarze