Wegańska zapiekanka pasterska

 Zapiekanka pasterska jest bardzo klasycznym daniem, tutaj w Anglii tzw. Sheperd's Pie. Oczywiście w normalnym wydaniu z mięsem mielonym, w moim przepisie zastąpionym zieloną soczewicą. Danie bardzo sycące, otulone pierzynką z utłuczonych i przypieczonych ziemniaków. Idealne na wczesnowiosenny obiad, kiedy chcemy zjeść coś obfitego i dającego Nam sporo energii. W farszu można ukryć sporą ilość warzyw a odpowiednio doprawiona całość, smakuje wyśmienicie. Ja stałam się wielką fanką tego dania zwłaszcza zimą. A kto jeszcze nie próbował tej zapiekanki, ten powinien jak najszybciej nadrobić zaległości i ją przyrządzić. Przepis prosty i warty zapamiętania. Smacznego :)


Wegańska zapiekanka pasterska

1 szklanka soczewicy zielonej (namoczyć około 30 min w wodzie)

1/2 szklanki granulatu sojowego (lub a la "mięsa" mielonego)

1 większa marchew

5-6 pieczarek średnich

pół korzenia pietruszki

1 większa cebula

2-3 ząbki czosnku

około 1/4 szklanki groszku mrożonego

sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, rozmaryn

2-3 łyżeczki sosu sojowego

olej do podsmażenia

250ml bulionu warzywnego (z kostki lub domowy)

puszka pomidorów lub passata pomidorowa

Wierzch: 3-4 średnie ziemniaki + odrobina mleka roślinnego + 2 łyżki masła wege + przyprawy (sól, pieprz)



Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju , dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Resztę warzyw (marchew, pietruszkę i pieczarki) pokroić w mniejszą kostkę, dodać na patelnię, podsmażyć całość. Można podlać delikatnie bulionem. Międzyczasie ugotować al dente soczewicę, do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę, wege "mięso", wlać pulpę pomidorową oraz resztę bulionu. Zagotować, dodać sos sojowy oraz przyprawy (doprawić według własnych preferencji). Wsypać również groszek mrożony. Gotować jeszcze około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje, jeśli byłby zbyt gęsty można dolać bulionu lub jeśli już go nie mamy może być odrobina wody. W tym samym czasie ugotować obrane ziemniaki, już ugotowane utłuc z masłem, solą, pieprzem oraz mlekiem roślinnym na gładkie puree. 

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem i przełożyć na spód sos pomidorowo-soczewicowy, na wierzch wyłożyć masę ziemniaczaną, uklepać łyżką, widelcem można zrobić wzorek w kratkę. Jeśli chcemy, żeby wierzch był jeszcze bardziej chrupiący możemy rozłożyć mini kawałeczki masła na ziemniaki. Całość przełożyć do rozgrzanego piekarnika 200*C i piec do zrumienienia wierzchu, u mnie około 20-25 minut. 


Wegańska zapiekanka pasterska

Wegańska zapiekanka pasterska




Komentarze