Kto pamięta Izaurę- oczywiście, nie chodzi mi tutaj o popularny dawniej serial Niewolnica Izaura :). Ciasto serowe na ciemniejszym spodzie, góra lekko wilgotna a spód bardziej zbity, jakby brownie. Pycha :) Dzisiaj chciałabym, pochwalić się zweganzowanym przepisem na serniko-brownie, wyszło smakowicie. Idealne do popołudniowej kawki, na pocieszenie lub po zaliczonym treningu jako mała nagroda :)
Nawet jeśli jesteście na bakier z pieczeniem ten wypiek Wam się uda i będzie smakował wszystkim. Zapraszam do komentowania oraz do wypróbowania innych przepisów z mojego bloga. Zostawcie po sobie ślad, miło się czyta każde komentarze ;)
Wegańskie serniko-brownie
Ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru brązowego
ok 3/4 szklanki mleka sojowego+1.5 łyżki octu jabłkowego
po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
3-4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
szczypta soli
łyżka wanilii
Masa serowa: 360-400g tofu naturalnego
6-8 łyżek ksylitolu (można więcej, masa ma być słodka)
sok z 1 większej cytryny
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego (waniliowego)
2 łyżki wanilii
szczypta soli
odrobina mleka roślinnego dla konsystencji (jeśli masa byłaby zbyt gęsta, ale nie za dużo)
Masa kakaowa- Mąkę, kakao, proszek, sodę przesiać do miski. Dodać cukier oraz sól. Mleko sojowe wymieszać z octem, odstawić na 10 minut. Czekoladę oraz olej kokosowy rozpuścić, lekko schłodzić. Do suchych składników przelać gotowe "mleko", czekoladę z olejem oraz wanilię. Wszystko szybko wymieszać. Równocześnie przygotować masę serową wkładając do blendera odsączone tofu, ksylitol, wanilię, wyciśnięty sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, sól oraz odrobinę mleka roślinnego na początek. Masa ma być gęsta, ale nie za bardzo, ewentualnie dolać więcej mleka. Przygotować prostokątną foremkę. Wyłożyć papierem do pieczenia, pierwsze przelać masę kakaową, na to wylać gotową masę serową i widelcem delikatnie zrobić esy floresy, żeby masy delikatnie na siebie nachodziły. Przełożyć do nagrzanego piekarnika 180*C i piec około 40-45 minut do suchego patyczka. SMACZNEGO :)
Wegańskie serniko-brownie |
Wegańskie serniko-brownie |
Komentarze
Prześlij komentarz