Ciasto gruszkowo-dyniowe

 Przepis może bardziej jesienny, ale kto powiedział, że nie można jeszcze wykorzystać dyni i gruszki wczesną wiosną. Ciasto idealne do kawki czy też łatwo można zabrać kawałek słodkości ze sobą do pracy, zamiast kupować gotowce z nieciekawym składem. Przepis prosty i bardzo uniwersalny- spokojnie można zamienić gruszkę na jabłko czy śliwki a do ciasta zamiast puree z dyni można dodać puree z ugotowanego batata. Dodatkowo kruszonka na wierzchu robi całą robotę, aż z checią wyjadałoby się ją samodzielnie z ciasta. Kto jest takim fanem kruszonki, jak ja?

Chałki, bułeczki z nadzieniem czy jabłecznik, często nie wyobrażam sobie bez dodatku właśnie tejże wisienki na torcie czyli kruszonki.

Polecam wypróbować ten prosty przepis i zachęcam do komentowania


                                                        Ciasto gruszkowo-dyniowe

2 szklanki mąki pszennej jasnej (może być orkiszowa jasna)

łyżeczka sody oczyszczonej

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1.5 łyżeczki cynamonu

3/4 łyżeczki kardamonu mielonego

5 łyżek ksylitolu

szczypta soli

5 łyżek oleju kokosowego

1/3 szklanki syropu klonowego

1/3 szklanki puree z dyni

0.5 szklanki mleka sojowego+łyżka octu jabłkowego

Kruszonka: 2-4 łyżek mąki+ masło wege+ 2 łyżki ksylitolu+0.5 łyżeczki cynamonu

+ średnia dojrzała gruszka

Ciasto gruszkowo-dyniowe


Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać szczyptę soli i ksylitol oraz przyprawy. Mleko sojowe wymieszać z octem jabłkowym, odstawić na około 10 min, aby się ścięło. Olej kokosowy, syrop klonowy, puree z dyni przelać do garnka i lekko podgrzać, aby całość się połączyła. Lekko przestudzić. Przygotować również kruszonkę- mąkę, ksylitol oraz cynamon wymieszać w miseczce razem dodać na początek 2 łyżki masła wege i zacząć mieszać składniki razem, ma powstać sypka i grudkowata mieszanina (jeśli całość się nie chce zbytnio połaczyć, dołóż wiecej masła). Gotową już mieszankę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na czas mieszania ciasta. Do suchych składników przelać mokre produkty z garnka, powoli zacząć mieszać, wlać również ścięte mleko z octem. Całość szybko przemieszać, aby nie było żadnych grudek mąki. 

Przelać do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzchu ułożyć plastry obranej gruszki ( można ją lekko wbić w ciasto) oraz obficie obsypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Przełożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec około 35-40 minut, jeśli wierzch by się siekał za bardzo, warto nałożyć kawałek folii aluminiowej na resztę czasu pieczenia. Smacznego :)


Ciasto gruszkowo-dyniowe

Ciasto gruszkowo-dyniowe



Komentarze

Prześlij komentarz