Przepis może bardziej jesienny, ale kto powiedział, że nie można jeszcze wykorzystać dyni i gruszki wczesną wiosną. Ciasto idealne do kawki czy też łatwo można zabrać kawałek słodkości ze sobą do pracy, zamiast kupować gotowce z nieciekawym składem. Przepis prosty i bardzo uniwersalny- spokojnie można zamienić gruszkę na jabłko czy śliwki a do ciasta zamiast puree z dyni można dodać puree z ugotowanego batata. Dodatkowo kruszonka na wierzchu robi całą robotę, aż z checią wyjadałoby się ją samodzielnie z ciasta. Kto jest takim fanem kruszonki, jak ja?
Chałki, bułeczki z nadzieniem czy jabłecznik, często nie wyobrażam sobie bez dodatku właśnie tejże wisienki na torcie czyli kruszonki.
Polecam wypróbować ten prosty przepis i zachęcam do komentowania
Ciasto gruszkowo-dyniowe
2 szklanki mąki pszennej jasnej (może być orkiszowa jasna)
łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki kardamonu mielonego
5 łyżek ksylitolu
szczypta soli
5 łyżek oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki puree z dyni
0.5 szklanki mleka sojowego+łyżka octu jabłkowego
Kruszonka: 2-4 łyżek mąki+ masło wege+ 2 łyżki ksylitolu+0.5 łyżeczki cynamonu
+ średnia dojrzała gruszka
Ciasto gruszkowo-dyniowe |
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać szczyptę soli i ksylitol oraz przyprawy. Mleko sojowe wymieszać z octem jabłkowym, odstawić na około 10 min, aby się ścięło. Olej kokosowy, syrop klonowy, puree z dyni przelać do garnka i lekko podgrzać, aby całość się połączyła. Lekko przestudzić. Przygotować również kruszonkę- mąkę, ksylitol oraz cynamon wymieszać w miseczce razem dodać na początek 2 łyżki masła wege i zacząć mieszać składniki razem, ma powstać sypka i grudkowata mieszanina (jeśli całość się nie chce zbytnio połaczyć, dołóż wiecej masła). Gotową już mieszankę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na czas mieszania ciasta. Do suchych składników przelać mokre produkty z garnka, powoli zacząć mieszać, wlać również ścięte mleko z octem. Całość szybko przemieszać, aby nie było żadnych grudek mąki.
Przelać do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzchu ułożyć plastry obranej gruszki ( można ją lekko wbić w ciasto) oraz obficie obsypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Przełożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec około 35-40 minut, jeśli wierzch by się siekał za bardzo, warto nałożyć kawałek folii aluminiowej na resztę czasu pieczenia. Smacznego :)
Ciasto gruszkowo-dyniowe |
Ciasto gruszkowo-dyniowe |
Nadzwyczajnie pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń