Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na makaron z sosem o iście słonecznym kolorze- barwa ta jest uzyskana poprzez dodanie kurkumy w proszku. Ja osobiście bardzo polubiłam ten przepis, można wykorzystać inne warzywa- polecam cukinię, paprykę w różnych kolorach a nawet dodatek suszonych pomidorów, będzie dobrym wyborem.
Niestety, za oknem różnie z pogodą, więc póki co sama jeszcze nie jestem przekonana do wiosennych posiłków, ale myślę że wraz ze zmianą pogody, moje menu też się zmieni na bardziej lżejsze dania. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu a przede wszystkim zachęcam Wszystkich do przygotowywania swoich posiłków w domu, da to wiele radości i bedzie na pewno zdrowsze.
Słoneczny makaron
Sos: 1 szklanki nerkowców (namoczyć przez kilka h w wodzie)
około 150ml mleka roślinnego
1.5 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek płatków drożdżowych
1.5 łyżeczki kurkumy w proszku
sól, pieprz
Warzywa: 1 mniejsza cebula
1 mały por
2-3 spore garści szpinaku
2 ząbki czosnku
200g pieczarek
około 1/4 szklanki groszku mrożonego
ulubiony makaron
sól, pieprz, chilli w proszku
Słoneczny makaron |
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę z czosnkiem, odczekać, aż lekko się zrumieni, odłożyć całość na osobny talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojonego w pół plasterki pora, pieczarki, wsypać groszek, na sam koniec dodać szpinak. Chwilkę podsmażyć, aż szpinak ładnie zwiędnie.
Do misy blendera przełożyć namoczone nerkowce, mleko, sok z cytryny, sól, pieprz, kurkumę, płatki drożdżowe, dodać również podsmażony wcześniej czosnek z cebulką, całość zblendować na gładko, ewentualnie dolać więcej mleka/wody gdyby sos był zbyt gęsty.
Ulubiony makaron ugotować al dente. Na patelnię z warzywami wlej gotowy sos, dodaj więcej przypraw jeśli potrzebujesz, przełoż również ugotowany makaron.
Całość dobrze przemieszaj i można podawać. Można posypać podprażonymi pestkami dyni/słonecznika :)
Słoneczny makaron |
Słoneczny makaron |
Komentarze
Prześlij komentarz