Chlebek bananowy jedno z najprostszych i najszybszych ciast do wykonania. Najważniejsze przy tym, że możemy wykorzystać tutaj te banany, których już raczej nie będziemy jeść, chyba że ktoś lubi te owoce już bardzo dojrzałe, z ciemnymi kropkami :) Inną opcją tej wykorzystanie "kropkowych" bananów do smoothie, które łatwo osłodzą nam cały napój.
Ja osobiście bardzo lubię wypieki w formie chlebów, ponieważ daje mi to łatwą możliwość zabrania czegoś zdrowego ze sobą np. do pracy, w trasę czy na wycieczkę. Możliwości jest wiele a przy tym nie musimy się bać, że aż tak się rozpadnie czy pogniecie podczas transportu, jak w przypadku nomalnego ciasta. Opcją jest również dodatek np. odżywki białkowej, jeśli chcielibyśmy dostarczyć sobie więcej białka np. po intensywnym treningu a chlebek wykorzystać jako Nasz "zastrzyk" energii. Zapraszam do przepisu poniżej :)
Chlebek bananowy
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki ksylitolu (ew cukier brązowy-najlepiej dać go wtedy mniej)
2 średnie dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju kokosowego (bezzapachowego)
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
mała łyżeczka wanilii
łyżeczka cynamonu+ 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
od 1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego (zależy od wielkości bananów)
Dodatkowo: garść orzechów, cukier kokosowy oraz garść borówek
Chlebek bananowy |
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać szczyptę sól oraz ksylitol. Banany obrać dodać do wąskiego naczynia, gdzie będziemy je blendować, wlać również mleko roślinne, olej (rozpuszczony), masło orzechowe oraz wanilię (jeśli jest w płynie) całość zblendować na gładko. Mokre składniki przelać stopniowo do suchych składników, szybko przemieszać, dołożyć garść rozdrobnionych orzechów oraz borówki. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypać 2 łyżkami cukru kokosowego (niekoniecznie). Piec w 180*C około 30-40 minut (w połowie pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie spalił). Smacznego :)
Chlebek bananowy |
Chlebek bananowy |
Komentarze
Prześlij komentarz