Czasem się zastanawiamy, co by tu przygotować do pracy, czy znów nudną kanapkę z wegańską szynką i serem czy może po raz kolejny z hummusem. Co można jeszcze wypróbować, by urozmaicić Nasze smutne kromki chleba :). Pasty roślinne wcale nie są nudne i przy odrobinie wyobraźni, można wykreować coś ciekawego, odmiennego i dającego kopa do obmyślania kolejnych ciekawych wariacji. Ja dzisiaj chciałabym Wam przekazać, przepis na smakowitą i zarazem prosta pastę a la jajeczną z ciecierzycy--> najważniejszy składnik sól Kala Namak--> to jej dodatek powoduje, że ta pasta smakuje, jakby były w niej jajka a jajek BRAK :) Można pokombinować z dodatkami-->winogrona, pestki dyni czy słonecznika a ostatnio, dodałam również suszoną żurawinę. Zapraszam do pichcenia :)
Pasta a la jajeczna z ciecierzycy
puszka ciecierzycy (można użyć ciecierzycy gotowanej ok 240g)
3-4 spore ogórki konserwowe
mała szalotka
garść szczypiorku
spora garść ciemnych winogron
sól kala namak ( dodaje jajecznego posmaku)
pieprz
3-4 łyżki jogurtu sojowego naturalnego+ 2-3 łyżki majonezu wegańskiego (użyłam Hellmann's Vegan)
1-2 łyżki soku z cytryny
Ciecierzycę odsączyć oraz przepłukać pod bierzącą wodą. Przełożyć do miseczki i najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, rozbić ją delikatnie (można zostawić większe kawałki). Ogórki pokroić w małą kosteczkę, podobnie szalotkę. Przełożyć do miski z ciecierzycą, dodać sól kala namak, pieprz, sok z cytryny, jogurt naturalny oraz majonez. Całość wymieszać, dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojone na połówki winogrona. Przemieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Przełożyć do szczelnego pojemniczka i zamknąć w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzona, kiedy smaki się "przegryzą". Idealnie komponuje się na kromce mojego ulubionego chleba(przepis---> Prosty-chleb-z-maślanką )lub jako dodatek w postaci sałatki.
Pasta a la jajeczna z ciecierzycy
puszka ciecierzycy (można użyć ciecierzycy gotowanej ok 240g)
3-4 spore ogórki konserwowe
mała szalotka
garść szczypiorku
spora garść ciemnych winogron
sól kala namak ( dodaje jajecznego posmaku)
pieprz
3-4 łyżki jogurtu sojowego naturalnego+ 2-3 łyżki majonezu wegańskiego (użyłam Hellmann's Vegan)
1-2 łyżki soku z cytryny
Ciecierzycę odsączyć oraz przepłukać pod bierzącą wodą. Przełożyć do miseczki i najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, rozbić ją delikatnie (można zostawić większe kawałki). Ogórki pokroić w małą kosteczkę, podobnie szalotkę. Przełożyć do miski z ciecierzycą, dodać sól kala namak, pieprz, sok z cytryny, jogurt naturalny oraz majonez. Całość wymieszać, dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojone na połówki winogrona. Przemieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Przełożyć do szczelnego pojemniczka i zamknąć w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzona, kiedy smaki się "przegryzą". Idealnie komponuje się na kromce mojego ulubionego chleba(przepis---> Prosty-chleb-z-maślanką )lub jako dodatek w postaci sałatki.
Komentarze
Prześlij komentarz