Wiosenny twarożek z ryżu i tofu

Wiosna, wiosna ach to Ty, nadeszła ta cudowna pora roku, niestety tym razem wszystko wygląda, trochę inaczej niż sobie wyobrażaliśmy---> no, ale przestanę narzekać i pędzę pochwalić się swoim nowm, małym odkryciem.
 Tym razem jest to kolejna wariacja na temat popularnego "twarożku" roślinnego (przepis na inną wersję znajdziecie pod tym linkiem https://missediveg.blogspot.com/2019/10/serek-z-tofu-ze-szczypiorkiem.html). Trochę pokombinowałam i jeśli macie w domu ryż i tofu naturalne a myślę, że każdy roślinożerca te składniki posiada, można wyczarować właśnie to proste smarowidło. Dodatki dowolne--> co kto lubi, mniej lub więcej ziół lub więcej wkrojonych warzyw----> pomidor, ogórek, rzodkiewka czy kiełki. Spokojnie można dołożyć podprażone pestki np. słonecznika, by wzbogacić smak. Idealne do kanapek, wrapów czy naleśników na słono. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu :)


Wiosenny twarożek z ryżu i tofu

pół szklanki ugotowanego ryżu białego (może być pozostałoscią po obiedzie)
200g naturalnego tofu
1.5 - 2 łyżek octu jabłkowego
1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
sok z połówki cytryny
2-3 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego neutralnego (roztopić)
sól, pieprz, czosnek granulowany, może być chilli
spory pęczek szczypiorku
2-3 duże rzodkiewki 


Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (można go nawet rozgotować, bo i tak zostanie zblendowany) lub dodać resztkę ryżu z obiadu. Tofu odsączyć z nadmiaru zalewy najlepiej, ręcznikiem papierowym. Do wąskiego naczynia dodać ostudzony ryż, pokruszone tofu, wlać rozpuszczony olej (nie gorący), sok z cytryny, ocet jabłkowy. Wsypać płatki drożdżowe, przyprawy, dolewając powoli mleko zblendować na dość gładką masę- jeśli masa byłaby zbyt zbita, dolać odrobinkę więcej mleka. Pokroić rzodkiewkę w większą kostkę, posiekać szczypiorek, dodać do całości. Porządnie wymieszać, ewentualnie doprawić większą ilością soli, pieprzu, czosnku czy też płatkami drożdżowymi. Najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły. Można pominąć szczypiorek i dodać np. siekany koperek, pomidorki koktajlowe pokrojone drobniej czy też ogórek gruntowy. Dowolność łączenia jest spora. 


Wiosenny twarożek z ryżu i tofu

Wiosenny twarożek z ryżu i tofu


Komentarze