Wiosna, wiosna ach to Ty, nadeszła ta cudowna pora roku, niestety tym razem wszystko wygląda, trochę inaczej niż sobie wyobrażaliśmy---> no, ale przestanę narzekać i pędzę pochwalić się swoim nowm, małym odkryciem.
Tym razem jest to kolejna wariacja na temat popularnego "twarożku" roślinnego (przepis na inną wersję znajdziecie pod tym linkiem https://missediveg.blogspot.com/2019/10/serek-z-tofu-ze-szczypiorkiem.html). Trochę pokombinowałam i jeśli macie w domu ryż i tofu naturalne a myślę, że każdy roślinożerca te składniki posiada, można wyczarować właśnie to proste smarowidło. Dodatki dowolne--> co kto lubi, mniej lub więcej ziół lub więcej wkrojonych warzyw----> pomidor, ogórek, rzodkiewka czy kiełki. Spokojnie można dołożyć podprażone pestki np. słonecznika, by wzbogacić smak. Idealne do kanapek, wrapów czy naleśników na słono. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu :)
Wiosenny twarożek z ryżu i tofu
pół szklanki ugotowanego ryżu białego (może być pozostałoscią po obiedzie)
200g naturalnego tofu
1.5 - 2 łyżek octu jabłkowego
1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
sok z połówki cytryny
2-3 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego neutralnego (roztopić)
sól, pieprz, czosnek granulowany, może być chilli
spory pęczek szczypiorku
2-3 duże rzodkiewki
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (można go nawet rozgotować, bo i tak zostanie zblendowany) lub dodać resztkę ryżu z obiadu. Tofu odsączyć z nadmiaru zalewy najlepiej, ręcznikiem papierowym. Do wąskiego naczynia dodać ostudzony ryż, pokruszone tofu, wlać rozpuszczony olej (nie gorący), sok z cytryny, ocet jabłkowy. Wsypać płatki drożdżowe, przyprawy, dolewając powoli mleko zblendować na dość gładką masę- jeśli masa byłaby zbyt zbita, dolać odrobinkę więcej mleka. Pokroić rzodkiewkę w większą kostkę, posiekać szczypiorek, dodać do całości. Porządnie wymieszać, ewentualnie doprawić większą ilością soli, pieprzu, czosnku czy też płatkami drożdżowymi. Najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły. Można pominąć szczypiorek i dodać np. siekany koperek, pomidorki koktajlowe pokrojone drobniej czy też ogórek gruntowy. Dowolność łączenia jest spora.
Tym razem jest to kolejna wariacja na temat popularnego "twarożku" roślinnego (przepis na inną wersję znajdziecie pod tym linkiem https://missediveg.blogspot.com/2019/10/serek-z-tofu-ze-szczypiorkiem.html). Trochę pokombinowałam i jeśli macie w domu ryż i tofu naturalne a myślę, że każdy roślinożerca te składniki posiada, można wyczarować właśnie to proste smarowidło. Dodatki dowolne--> co kto lubi, mniej lub więcej ziół lub więcej wkrojonych warzyw----> pomidor, ogórek, rzodkiewka czy kiełki. Spokojnie można dołożyć podprażone pestki np. słonecznika, by wzbogacić smak. Idealne do kanapek, wrapów czy naleśników na słono. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu :)
Wiosenny twarożek z ryżu i tofu
pół szklanki ugotowanego ryżu białego (może być pozostałoscią po obiedzie)
200g naturalnego tofu
1.5 - 2 łyżek octu jabłkowego
1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
sok z połówki cytryny
2-3 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego neutralnego (roztopić)
sól, pieprz, czosnek granulowany, może być chilli
spory pęczek szczypiorku
2-3 duże rzodkiewki
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (można go nawet rozgotować, bo i tak zostanie zblendowany) lub dodać resztkę ryżu z obiadu. Tofu odsączyć z nadmiaru zalewy najlepiej, ręcznikiem papierowym. Do wąskiego naczynia dodać ostudzony ryż, pokruszone tofu, wlać rozpuszczony olej (nie gorący), sok z cytryny, ocet jabłkowy. Wsypać płatki drożdżowe, przyprawy, dolewając powoli mleko zblendować na dość gładką masę- jeśli masa byłaby zbyt zbita, dolać odrobinkę więcej mleka. Pokroić rzodkiewkę w większą kostkę, posiekać szczypiorek, dodać do całości. Porządnie wymieszać, ewentualnie doprawić większą ilością soli, pieprzu, czosnku czy też płatkami drożdżowymi. Najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły. Można pominąć szczypiorek i dodać np. siekany koperek, pomidorki koktajlowe pokrojone drobniej czy też ogórek gruntowy. Dowolność łączenia jest spora.
Wiosenny twarożek z ryżu i tofu |
Wiosenny twarożek z ryżu i tofu |
Komentarze
Prześlij komentarz