Rogaliki z batatów

Miękkie, słodkie i rozkoszne rogaliki z dodatkiem batata, niektórzy mogą się dziwić jak wkomponować warzywa do ciast. Odpowiedź jest dosyć prosta i w dobie bardzo rozwiniętego internetu, możecie znaleźć wiele przepisów i pomysłów wykorzystujących rozmaite warzywa np.buraka, którego użyłam w tym torcie (https://missediveg.blogspot.com/2019/12/tort-buraczany-z-kremem-pekanowym.html) czy też marchwi i cukinii.
Opcji jest bardzo dużo i uwierzcie mi, wiele osób nawet nie domyśli się, że ukryliście warzywka w Waszych wypiekach a przez użycie puree ciasta wyjdą bardziej wilgotniejsze i pulchniejsze. Dodatkowe witaminy i składniki odżywcze jak znalazł :). Przedstawiam prosty przepis poniżej, idealne dla dzieci-- zawsze możecie je zachęcić do "kręcenia" z Wami rogalików--- zabawy co niemiara :) Wykorzystajcie Wasz czas w domu na przygotowanie słodkich i zdrowszych wypieków. Zapraszam do komentowania :)



Rogaliki z batatów

250g ugotowanych batatów (waga po obraniu)
500g mąki pszennej (można pomieszać z owsianą) + do podsypania
szczypta soli
1/2 szklanki mleka roślinnego
łyżeczka wanilii
łyżka drożdży suchych+łyżka mąki pszennej+łyżka cukru brązowego
4 łyżki erytrolu
1 łyżka oleju
3 łyżki syropu klonowego
+ dżem lub marmolada/ czekolada (ulubione nadzienie)
+ 2-3 łyżki mleka do posmarowania


Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Przygotować zaczyn z podgrzanego mleka roślinnego, łyżki mąki, łyżki cukru oraz drożdży, wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ugotowane bataty zblendować na gładkie puree.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, olej, syrop klonowy, erytrol, wanilię oraz puree, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( około 10 min wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by urosło na 1h. Przygotować ulubione składniki na nadzienie. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdą porcję, rozwałkować na okrąg i podzielić na 4 części   (jak na obrazku) jeśli chcemy większe rogaliki lub każdą część jeszcze przeciąć na pół, by utworzyć mniejsze ciastka. 
Nałożyć nadzienie równomiernie na każdą porcję i zwinąć od dłuższego końca do krótszego, postąpić tak z resztą ciasta ( można miksować nadzienie-raz z dżemem a raz z czekoladą). Przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch mlekiem roślinnym, można lekko posypać np. cukrem kokosowym. Odstawić na 10-15min do podrośnięcia i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180*C i piec około 15-20 min aż będą złocisto - brązowe. Smacznego :)


Rogaliki z batatów

Rogaliki z batatów

Komentarze